Prijava

 
 
 
 
 
 

Mediji o projektu Terapevtske fitokmetije

Mediji o projektu Terapevtske fitokmetije

29.03.2024

V projektu Terapevtske fitokmetije: razvoj terapevtskih aktivnosti kot podpore dejavnosti zdravstvenega varstva na kmetijah, katerega namen je poskusna izvedba inovativnih programov s področja zdravstvenega varstva za različne ranljive skupine, kot so starejši, mladostniki s čustveno-vedenjskimi motnjami in invalidi, smo v zadnjem mesecu aktivno sodelovali tudi z mediji, ki so nam omogočili delitev naših ugotovitev in rezultatov.

Nacionalna RTV SLO, TV Maribor je v petek, 15. 3. 2024, v oddaji Tele M objavila prispevek, ki prikazuje eno izmed številnih možnosti izvajanja terapevtskih aktivnosti kor podpore dejavnosti zdravstvenega varstva na kmetijah, ki smo jih razvili v okviru projekta Terapevtske fitokmetije. Terapevtske kmetije namreč nudijo primerno okolje za izvajanje različnih terapevtskih praks, obenem pa lahko zagotavljajo zdravstveno in socialno varstvo ali specializirane izobraževalne storitve za posameznike iz ene ali več ranljivih skupin. V prispevku je prikazan primer dobre prakse na kmetiji Vrhivšek, ki aktivno sodeluje z Lambrechtovim domom za ostarele v Slovenskih Konjicah

Za ogled prispevka kliknite TUKAJ (pričetek ob 09:37) ali pa si ga ogledate na naši Facebook strani.

Vljudno vas vabimo tudi k poslušanju radijskega prispevka na RTV SLO Radio Prvi (oddaja Po Sloveniji - 27. 3. 2024), kjer so bili gosti izr. prof. dr. Nevenka Kregar Velikonja, dekanica in prof. dr. Karmen Erjavec, prorektorica za znanstvenoraziskovalno dejavnost iz Univerze v Novem mestu Fakultete za zdravstvene vede ter doc. dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med.

V oddaji so spregovorili o projektu, katerega cilj je bil na eni strani najti potenciale kmetij in s tem skušati zmanjšati odhod mladih iz podeželja, na drugi strani pa najti rešitve za pereče družbene probleme, kot je dolgotrajna oskrba, ki je v Sloveniji zelo institucionalizirana, starejši odrasli pa si želijo predvsem ostati v okolju, kjer so živeli. Izpostavili so primere dobrih praks iz tujine, kot so Nizozemska, Velika Britanija in Nemčija, kjer obstajajo terapevtske fitokmetije, ki so alternativa dnevnim centrom za ljudi, ki potrebujejo oskrbo.

Za poslušanje prispevka kliknite TUKAJ (pričetek ob 10:39-14:40).

Več o projektu, ki je sofinanciran s strani Evropskega sklada za razvoj podeželja lahko preberete TUKAJ.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.