Prijava

 
 
 
 
 
 

Uspešno izvedeno usposabljanje v okviru projekta Terapevtske fitokmetije

Uspešno izvedeno usposabljanje v okviru projekta Terapevtske fitokmetije

13.06.2022

Prejšnjo sredo in četrtek, 8. in 9. 6. 2022, smo na naši univerzi uspešno izvedli izobraževalni program v okviru projekta Terapevtske fitokmetije. Usposabljanja z naslovom TERAPEVTSKE FITOKMETIJE: Kmetija kot prostor za izvajanje storitev zdravstvenega varstva v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, se je poleg partnerskih kmetij, udeležilo več kot 40 posameznikov, med katerimi so bili predstavniki zeliščarskih kmetij, ljubitelji zeliščarstva in posamezniki z različnih strokovnih služb, kot so Razvojne agencije in KGZS.

Svoje znanje so med udeležence delili cenjeni strokovnjaki z različnih področij. Prvi dan je prof. dr. Nataša Fidler Mis predstavila Sodobne izzive v zdravi prehrani in kako lahko vključimo zdravilne rastline v svojo prehrano; dr. Ajda Marič je nadaljevala z zanimivo predstavitvijo sodobnih pristopov tržnih raziskav, kar je udeležencem omogočilo vpogled v to kako uspešno razviti nov produkt oziroma storitev na kmetiji; doc. dr. Andrej Gregori se je osredotočil na gojenje in zdravilnost gob; ga. Jožica Bajc Pivec pa je predstavila svojo zeliščarsko kmetijo in kako je potekal njen razvoj kot primer dobre prakse.

Drugi dan se je pričel z zanimivim predavanjem prof. dr. Sama Krefta, ki je predstavil strokovne meje med medicino, zdravilstvom in wellnessom na področju fitoterapije; sledila je ga. Lidija Đogić, profesorica angleščine in sociologije s Strokovnega centra Višnja Gora, ki je predstavila delo z mladostniki s čustveno-vedenjskimi težavami, ki so ena izmed ciljnih skupin, ki jih želimo vključiti v projekt; sledila je ga. Maja Medic Tomič, mag. soc. dela, ki je z udeleženci delila kako zavestno ustvariti življenje in pokazala tudi nekaj vaj za sproščanje. Ena izmed pomembnih tematik v povezavi z izvajanjem storitev zdravstvenega varstva v okviru dopolnilnih dejavnosti je ekoterapija, katere pomen in pomembnost je predstavila univ. dipl. psihologinja Maruša Zaletel. Nadaljevala je ga. Eva Rožencvet, diplomirana delovna terapevtka, zaposlena v Lambrechtovem domu Slovenjske konjice, ki je predstavila način dela s svojimi varovanci in tako prikazala primer dobre prakse, kako povezati naravo s starejšimi in kako jih aktivno vključevati v storitve, ki jih ponujajo zeliščne kmetije. Nenazadnje pa je dekanica Fakultete za zdravstvene vede, doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja predstavila študijski program Fitoterapije, ki se trenutno izvaja prvo leto.

Vsem udeležencem smo namenili še nekaj časa za medsebojno predstavitev, poleg tega pa smo z njihovim dovoljenjem omogočili izmenjavo kontaktov za morebitno sodelovanje v prihodnosti. Tako je dogodek dobil še eno dodatno vrednost: mreženje oziroma povezovanje kmetij in ostalih organizacij, ki so sodelovale na usposabljanju.

Več o projektu si lahko preberete TUKAJ.

Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.