Prijava

 
 
 
 
 
 

Strokovno srečanje ob svetovnem dnevu zdravja »Aktivno in zdravo staranje« - 7. 4. 2024

08.04.2024

Ob svetovnem dnevu zdravja (7. april), ki letos poteka pod sloganom »Moje zdravje, moja pravica«, je na Univerzi v Novem mestu 4. aprila 2024 potekalo strokovno srečanje z naslovom »Aktivno in zdravo staranje«. Organizatorji dogodka so bili Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Splošna bolnišnica Novo mesto, Zdravstveni dom Novo mesto, Dom starejših občanov Novo mesto in Mestna občina Novo mesto.

Na strokovnem srečanju »Aktivno in zdravo staranje« smo osvetlili različne vidike, ki vplivajo na zdravo staranje in omogočajo kakovostno življenje v starosti.


Izredni prof. dr. Jože Ramovš z Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje je poudaril, da so poleg telesnih, duševnih in socialnih potreb v starosti še posebej pomembne potrebe po ohranjanju telesne in duševne kondicije ter potrebe po osebnem medčloveškem odnosu in doživljanju smisla starosti. Povedal je tudi, da telesne in duševne zmožnosti v tretjem življenjskem obdobju neizbežno pešajo. Za njihovo ohranjanje je ključnega pomena poznati svoj organizem in ga zavestno krepiti zlasti na področju, kjer ima človek dedne, okoljske ali osebne dejavnike tveganja za katero od kroničnih nenalezljivih bolezni. Pomembna je tudi zavestna skrb za gibanje in zdravo prehranjevanje, ki sta odločilna varovalna dejavnika za vse vidike zdravja. Med starejšimi ljudmi se namreč epidemično širi osamljenost kot najnevarnejša socialna bolezen.

O pomembnosti poznavanja razvojnih teorij staranja nas je seznanila doc. dr. Ljiljana Leskovic s Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu, ki je povedala, da razvojne teorije staranja poskušajo razložiti procese in spremembe, ki se pojavljajo pri ljudeh med staranjem. Osredotočajo se na različne vidike, kot so fiziološke, psihološke, socialne in kognitivne spremembe, ki se pojavljajo skozi življenje, pomembne pa so za razumevanje in obravnavo starejših posameznikov.

Kmalu po 35. letu se prične upadanje biološkega potenciala, kar imenujemo staranje. Začne upadati maksimalna količina mišic in njihova moč, upočasni se regeneracija tkiv, odzivnost telesa je okrnjena. »Če želimo ohraniti zdravje in telesno sposobnost v pozno starost, se moramo zavedati dogajanja v srednjih letih, dejanj in razvad, ki nam kvarijo zdravje, in ukrepov, ki nam lahko pomagajo pri zagotavljanju kakovostne starosti«, je v svojem strokovnem prispevku poudaril zdravnik Matej Godnič iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

Zdravnica Alenka Simonič iz Zdravstvenega doma Novo mesto je v svojem prispevku poudarila, da je staranje neizogibno dejstvo, ki ga je potrebno sprejeti kot del naše poti. Ta je lahko dobra in lepa, če za to poskrbimo sami, hkrati pa je zanjo potrebno skrbeti tudi na ravni družbe in države, kar pa zahteva kakovosten, dostopen, enakopraven in učinkovit zdravstveni sistem. Vstopna vrata v zdravstveni sistem predstavlja primarni nivo zdravstvenega varstva z dobro razvito mrežo primarnih timov in ostalih primarnih dejavnosti.

Darja Brudar iz Zdravstvenega doma Novo mesto je predstavila vlogo in naloge patronažne medicinske sestre v patronažnem varstvu, kjer večino obiskov predstavljajo starejši pacienti. Patronažna medicinska sestra z zdravstveno-vzgojnim delom, informiranjem, svetovanjem in učenjem starostnika in njegove družine, želi doseči samostojnost, čim večjo stopnjo samooskrbe pri izvajanju življenjskih aktivnosti za krepitev in ohranitev zdravja, preprečevanje bolezni in čim daljše bivanje v domačem okolju.

Andreja Draginc in Lidija Zalokar iz Doma starejših občanov Novo mesto sta predstavili ukrepe za spodbujanje aktivnega staranja, ki pripomorejo k dvigu kakovosti življenja starejših ljudi, izboljšanje počutja ter duševnega in telesnega zdravja. Predstavili sta Dnevni center Ajda, kjer uporabnikom omogočajo osnovno, socialno in zdravstveno oskrbo ter organizirano prehrano, različne gibalne dejavnosti, dejavnosti za ohranjanje in krepitev psihofizičnih sposobnosti, glasbene aktivnosti, kreativne in ustvarjalne aktivnosti, sodelovanje pri razvedrilnih, sprostitvenih in gospodinjskih aktivnostih ter medgeneracijsko sodelovanje.

Carmen Rajer s Centra za socialno delo Posavje je poudarila, da smo z naraščanjem dolgoživosti ljudi priča spremembam v družini in družbi, in sicer se vse bolj veča potreba po celostni socialno-zdravstveni obravnavi starejših oseb, oseb s kroničnimi obolenji ter invalidnih oseb. Zaradi prenapolnjenosti domov za starejše ali kadrovskih stisk in nerazvitosti skupnostne oskrbe, vse več oseb oskrbuje svoje družinske člane v domačem okolju, kar pa ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. V Mestni občini Krško zaradi vseh izzivov, ki jih prinaša oskrba v domačem okolju, kot nadgradnja pomoči na domu že od leta 2018 poteka projekt integrirane dolgotrajne oskrbe v skupnosti Most, ki si prizadeva za pravico do izbire ter do kakovostnega življenja v domačem okolju.

Barbara Peterlin s Centra za socialno delo je povedala, da se Center za socialno delo ukvarja s posamezniki v vseh obdobjih življenja, ob tem pa pomemben del pomoči namenja starejšim. Potrebe po pomoči se namreč v starejši populaciji večajo s podaljševanjem življenjske dobe. Pri svojem delu se srečujejo s starejšimi v stiski, zato je njihova primarna vloga lajšanje različnih stisk.

Ob zaključku strokovnega srečanja sta Rožca Šonc in Jerneja Cvelbar iz Društva upokojencev Novo mesto v svojem prispevku delili vpogled v različne programe in projekte, zasnovane za spodbujanje aktivnega sodelovanja med upokojenci, ki povečujejo njihovo vključenost v družbo in s tem izboljšajo počutje ter prispevajo k družbenemu blagostanju.

 

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.