02.10.2020
Udeleženci so bili seznanjeni s tematiko, ki jo lahko ponudi fitokmetija v svojih programih. Spoznavali so tako imenovano divjo hrano, torej hrano oziroma rastline, ki rastejo na prostem in se jih prideluje na njivskih površinah. Udeleženci demo delavnice kmetije Markovi so se ob tednih vseživljenjskega učenja seznanjali z tematiko, ki jo lahko ponudi fitokmetija v svojih programih. Spoznavali so tako imenovano divjo hrano, torej hrano oziroma rastline, ki rastejo na prostem in se jih prideluje na njivskih površinah. Značilnosti divje hrane so predvsem te, da imajo nekatere izrazite prehranske vrednosti in njihovo uživanje pripomore k boljšemu zdravju, nabiranje divje hrane pa ima terapevtske vrednosti, saj sama dejavnost poteka na prostem in vključuje gibanje telesa. Delavnica je zato potekala na prostem, na travniških površinah in gozdni meji. Udeleženci so spoznali pester nabor rastlin, ki se jih lahko uporabi v prehrambene namene kot glavno jed, začimbo ali pa kot živilo, iz katerega se lahko pripravijo različni shranki in ki velikokrat prekašajo kulturne rastline.