Prijava

 
 
 
 
 
 

Vloga mentorja pri soočanju študenta zdravstvene nege z oskrbo pacienta ob zaključku življenja

Vloga mentorja pri soočanju študenta zdravstvene nege z oskrbo pacienta ob zaključku življenja

02.12.2019


V uvodnem pozdravu se je dekanica Fakultete za zdravstvene vede, Univerze v Novem mestu doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja zahvalila vsem kliničnem mentorjem, ki mentorirajo študente zdravstvene nege. Ob tem je poudarila pomen dobrega mentoriranja, saj le tako po končanem izobraževanju na trg dela vstopijo diplomirane medicinske sestre in diplomirani zdravstveniki, ki imajo dovolj znanja, da svoje delo opravljajo kakovostno in v skladu s pridobljenimi kompetencami.

Doc. dr. Bojana Filej je v prispevku z naslovom »Pomen mentorskih kompetenc za kakovostno izvajanje kliničnega usposabljanja študentov zdravstvene nege« opredelila pomen mentorskega procesa, ki je multidimenzionalni koncept, v katerem sodelujejo mentor s kompetencami, študent in visokošolski učitelj. Predstavila je tudi rezultate raziskave o načinu izvajanja kliničnega usposabljanja na fakultetah, ki izvajajo izobraževanja na področju zdravstvene nege v Sloveniji in so se na raziskavo odzvale.


Dr. Maja Ebert Moltara, dr. med., je v prispevku z naslovom »Terminologija paliativne oskrbe« poudarila, da je paliativna oskrba mlada strokovna veda, ki si v našem prostoru še utrjuje svoje mesto, zato je tudi terminologija še nejasna. Opozorila je tudi na pomen dobrega poznavanja časovne opredelitve paliativne oskrbe in pomanjkljivo znanje vseh profilov delavcev v zdravstvu.


Marjana Bernot, dipl. m. s., univ. dipl. org., viš. pred., je v prispevku z naslovom »Vloga mentorja pri soočanju študenta zdravstvene nege z oskrbo pacienta ob zaključku življenja« opozorila, da na odločitve o oskrbi ob koncu življenja poleg individualnih želja in možnosti oskrbe vpliva tudi okolje. Navezala se je tudi na predhodne predavanje, sicer svoje sodelavke na Onkološkem inštitutu Ljubljana, in še enkrat poudarila pomen izobraževanja na tem področju ter pomembnosti sodelovanja zdravstvenega tima med seboj.


Brigita Muhič, dipl. m. s., je v prispevku »Neakutna bolnišnična obravnava pacienta v splošni bolnišnici Novo mesto« predstavila delovanje oddelka neakutne bolnišnične obravnave v Splošni bolnišnici Novo mesto in osnovni namen tovrstne obravnave pacientov. Poudarila je, da ima dobro načrtovanje procesa zdravstvene nege pri paliativni oskrbi velik pomen.

Blaž Lukšič, dipl. zn., je v prispevku z naslovom »Sočutje izvajalcev zdravstvene nege s pacientom v procesu umiranja« predstavil problematiko povečanega števila umirajočih v zdravstvenih ustanovah in podal nekaj odgovorov na temo sočutja zdravstvenih delavcev. Na koncu predstavitve svoje raziskave in prispevka pa je dodal vidik študenta na pomen dobrega mentorstva ob trenutkih, ko se ta srečuje z umirajočim pacientom, saj je bil nedolgo nazaj še študent Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu.


Po končanih strokovnih predavanjih je predavatelj in koordinator kliničnega usposabljanja Gorazd Laznik predstavil rezultate skoraj 1300 anketnih vprašalnikov, ki so jih po končanem kliničnem usposabljanju na različnih področjih izpolnjevali tako študentje kot tudi njihovi mentorji. Po predstavitvi rezultatov, ki so bili za preteklo študijsko leto zelo dobri, je mentorje pozval k nadaljevanju dobrega dela in jih povabil na naslednje tovrstno srečanje, ki bo predvidoma septembra 2020.


V anketnih vprašalnikih, ki jih izpolnjujejo študenti, izberejo tudi mentorja, ki ga želijo še posebej pohvaliti. Obrazložitve za naj mentorje, ki so jih zapisali študentje in so po pregledu vseh prejeli največ glasov, je podala predstojnica Katedre za zdravstveno nego dr. Ljiljana Leskovic, priznanja pa v roke nagrajencev predala dekanica doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja.
Tako kot vsako leto smo tudi letos izbirali med glasovi, ki so bili oddani za vsako klinično okolje posebej, torej za področje kliničnega usposabljanja v zdravstvenih domovih, socialno-varstvenih zavodih in bolnišnicah. Med 556 oddanimi glasovi je za področje kliničnega usposabljanja v zdravstvenih domovih priznanje naj mentor prejel Aljaž Kren (na sliki prvi iz leve), vodja enote NMP v ZD Črnomelj. Marija Štepec, glavna sestra DSO Grosuplje je priznanje naj mentorica prejela za področje kliničnega usposabljanja v socialno-varstvenih ustanovah, za področje kliničnega usposabljanja v bolnišnicah pa je priznanje naj mentor prejel Aljoša Lapanja,  koordinator v zdravstveni negi za področje izobraževanja v UPK Ljubljana. Vsem trem nagrajencem iskrene čestitke!

 

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.