OKUŽENOST PREDŠOLSKIH OTROK S PODANČICO

 

Vodja projekta:

doc. dr. Vladka Lešer, univ. dipl. biol., FZV NM

Kontakt: vladka.leser@guest.arnes.si ali 07 393 00 33

Raziskovalki:

- doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja, univ. dipl. biol., FZV NM

- Tatjana Harlander, dr. med., spec. klin. mikrob., pred., NLZOH - Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Novo mesto

Sodelujoče študentke: Tjaša Žagar, Ksenija Kovačič, Katja Bekelja

 

Vsebina in namen projekta:

Podančice so drobne gliste, ki so razširjene po vsem svetu. Okužba je pogostejša pri otrocih kot pri odraslih - po podatkih svetovne zdravstvene organizacije WHO je z njo okuženih 1,2 milijarde ljudi. Podančice so kot tanke bele nitke, dolge približno 1 centimeter in živijo v spodnjem delu črevesja. Ponoči zlezejo oplojene samice do zadnjične odprtine, kjer ležejo jajčeca v kožne gube zunaj danke (od tod jim tudi ime). Potovanje gliste povzroča značilno srbenje okoli zadnjične odprtine. Ko se otrok praska, se jajčeca prilepijo na prste in ob stiku z usti pridejo ponovno nazaj v prebavila svojega ali drugega gostitelja.

Okužimo se lahko z direktnim prenosom jajčec v usta zaradi okuženih rok pri praskanju okoli zadnjika. Jajčeca lahko okužena oseba prenaša z okuženimi rokami tudi na hrano in različne predmete (igrače, pohištvo, kljuke, knjige, papirnat denar ipd.), z nošenjem oblek okužene osebe ali spanjem v skupni postelji. S podančico se lahko okužimo kljub skrbni osebni higieni in skrbno vzdrževanemu gospodinjstvu.

Več o podančicah si lahko prebere na spletni strani NIJZ.

Okužba s podančico spada med prijavljive bolezni, vendar se prijave ne izvajajo dosledno. Zanesljivih podatkov o številu okuženih predšolskih otrok zato nimamo. Na Fakulteti za zdravstvene vede Novo v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano - območna enota Novo mesto izvajamo raziskavo o razširjenosti okužbe s podančico med vrtčevsko populacijo otrok. K sodelovanju v raziskavi smo povabili nekaj vrtcev iz Jugovzhodne Slovenije.

 

Rezultati pregleda perianalnih odtisov (salotejpnih odtisov):

REZULTATI SE BODO SPROTI POSODABLJALI GLEDE NA ŠTEVILO PREGLEDANIH VZORCEV.

Rezultati vzorcev pregledanih do 30. 7. 2017.

 


STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.