Po kreativni poti do znanja 2017-2020

Na prvem odpiranju v okviru razpisa Po kreativni poti do znanja 2017-2020 Fakulteta za zdravstvene vede UNM izvaja tri projekte (št. sklepa o sofinanciraju11081-13/2018-7). V projekte je vključenih 6 partnerskih organizacij in 22 študentov. 

Vrednotenje uspešnosti zdravljenja degenerativnih sprememb kolenskega sklepa z matičnimi celicami (KO-REG)
Vodja projekta: doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja
Sodelujoče organizacije: Artros, zdravstvena dejavnost d.o.o., ARTROS REHA, rehabilitacija in preventiva športnih poškodb d.o.o.

V projektu raziskujemo uspešnost uporabe regenerativnih pristopov zdravljenja kolenskega sklepa  v podjetju Artros d.o.o., jih primerjati s podatki iz literature ter nadgraditi možnosti regenerativnega zdravljenja v smislu ustrezne izbire metod na podlagi evalvacije dosedanjih rezultatov uporabe teh metod v podjetju Artros d.o.o.

Zdrava prehrana v sodobni družbi (FRAIn)
Vodja projekta: dr. Barbara Rodica
Sodelujoče organizacije: MLIN KOŠAK JOŽE KOŠAK S.P., OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA NOVO MESTO

V Sloveniji in tudi drugod v manj razvitih evropskih državah se srečujemo z nepravilnim prehranjevanjem prebivalstva, visoko stopnjo kadilcev ter popitega čistega alkohola na prebivalca. V našem projektu predlagamo reševanje prvega problema, in sicer problem zdrave prehrane skozi objektive npr. franšizinga, hitre prehrane in drugih popularnih oblik prehrane sodobnega človeka. Na projektu  želimo reševati sodobne probleme  prebivalstva med katere vsekakor sodita tako prekomerna hranjenost kot na drugi strani podhranjenost (pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov) prebivalstva. Na prekomerno hranjenost prebivalstva v veliki meri vpliva premalo ali nič gibanja na eni strani ter prevelik vnos enostavnih ogljikovih hidratov na drugi. Zadnje raziskave so pokazale, da slednji močno vplivajo na občutek sreče pri človeku. Ljudje jih uživajo kljub znanim negativnim učinkom (npr. možnost razvoja sladkorne bolezni, prekomerna telesna masa). Še posebej pa lahko izpostavimo prehransko industrijo in njene oblike nudenja hrane prebivalcem. Namesto širjenja ideje zdrave prehrane se širi glas potrošniške družbe ter povečanega vnosa hranil, še posebej med revnejšimi sloji prebivalstva in modnih smernic hitre prehrane od franšizinga do kioskov ter samopostrežnih restavracij. Za potrebe smotrnejšega ravnanja v prehrani prebivalstva želimo na projektu za opisan problem pre- in podhranjenosti izdelati smernice za prebivalstvo, tj. najprej bomo pregledali zatečeno stanje z vključitvijo smernic industrije in nato izdelamo predloge.
 

Protokol oskrbe razjed zaradi pritiska v domu starejših občanov (OSRAZ)
Vodja projekta: mag. Ljiljana Leskovic
Sodelujoče organizacije: Paul Hartmann Adriatic d.o.o., Dom starejših občanov Novo mesto

Namen projekta je analizirati protokol obravnave razjed zaradi pritiska v domovih za starejše občane ter smotrnost uporabe sodobnih oblog pri tem. Nadalje želimo ugotoviti ali z izvajanjem standardizirane zdravstvene nege lahko preprečimo nadaljnje poslabšanje stanja razjede zaradi pritiska in izboljšamo njeno stanje. Dodatno želimo preskusiti uporabo sodobnih oblog  podjetja Hartmann  in ugotoviti  učinek le teh  na stanje razjed zaradi pritiska.
 

 

STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.