·         Preprečevanje padcev in poškodb v starosti (vodja projekta: dr.Ljiljana Leskovic, partnerski organizaciji: SimpsS d.o.o., Dom starejših občanov Metlika)

logo_preppad.PNG

Kratka vsebina projekta: Oskrba bolnikov zaradi poškodb v vseh starostnih obdobjih sodi med najbolj pomembna področja javnega zdravstva. V največji meri so posledica padcev, ki se v večini primerov končajo brez hujših posledic. Še posebej pri starejši populaciji poškodba pri padcu pogosto vodi do zapletov, ki se lahko končajo tudi s smrtjo, invalidnostjo, dolgotrajnimi zdravljenji in rehabilitacijami. Hospitalizirani starostniki so dvakrat bolj dovzetni za padec. Potek bolezni oziroma operacije jih naredijo šibkejše, saj preživijo več časa v postelji in imajo več medikamentozne terapije. Dejstvo je, da padcev med starejšimi tudi z najbolje organiziranimi preventivnimi ukrepi ni mogoče preprečiti, možno pa je zmanjšati njihovo število in omiliti posledice, ki nastanejo ob padcih. V Sloveniji je področje spremljanja in preventive padcev v primerjavi z nekaterimi razvitimi evropskimi družbami  slabše urejeno, kar opozarja na velike neizkoriščene možnosti preventivnega delovanja.

 Aktivnosti izvajanja projekta so naslednje:

- Usposabljanje študentov za oceno tveganja za padec. S strani sodelujoče gospodarske organizacije bodo študentje seznanjeni z medicinskimi pripomočki za preprečevanje padcev in njihovo ustrezno uporabo.

- Vključitev študentov v Domsko varstvo v DSO Metlika pri zagotavljanju in izvajanju zdravstvene nege starostnikov.

- Izdelava ocene za tveganje padcev pri v projekt vključenih starostnikih.

- Namestitev in uporaba pripomočkov za zagotavljanje varnosti in preprečevanje padcev ov zagotavljanju druge oskrbe starostnikov. Dokumentiranje in poročanje o dnevnih posebnostih udeležencev projekta. Vključevanje v interdisciplinarni tim pri obravnavi starostnika.

- spremljanje zadovoljstva vključenih z uporabo medicinskih pripomočkov za preprečevanje padcev: ugotavljanje občutkov oviranosti v različnih položajih in pri hoji, občutka varnosti pri hoji, eventuelnih težav pri osebni higieni in oblačenju.

STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.