Fizioterapevtski pristopi k preventivi diabetičnega stopala (vodja projekta: dr. Vladka Lešer, partnerski organizaciji: FIZIOLILI, Lili Šiler s.p., TERME KRKA d.o.o.)

logo_diabetes.jpg 

Kratka vsebina projekta: Diabetes ali sladkorna bolezen postaja epidemija 21. stoletja, ki pomembno vpliva na pričakovano življenjsko dobo in na kvaliteto življenja oseb s to boleznijo. Ob osnovni bolezni se pri bolnikih pojavljajo številni kronični zapleti, povezani zlasti z okvarami krvožilnega sistema. Eden pomembnejših zapletov je diabetično stopalo, ki predstavlja najpogostejši vzrok za netravmatsko amputacijo spodnjih udov. Petletno preživetje po amputaciji noge je le od 39 do 80 %. Zapleti z nogo se lahko pojavijo pri vsakem pacientu s sladkorno boleznijo (tudi pri tistih z urejenim nivojem sladkorja v krvi).

Diabetes tipa 2 je zelo tesno povezan z življenjskim slogom, in ob današnjem načinu življenja ga je težko preprečevati. Hkrati pa je ob napredku medicine in zdravstvene nege bolezen mogoče dobro obvladovati in z ustreznimi ukrepi in življenjskim slogom preprečevati razvoj kroničnih zapletov. Novejše raziskave namreč kažejo, da je tako mogoče pri pacientih z diabetesom tipa 2 zmanjšati pojavljanje kroničnih zapletov do 40 %. Za preprečevanje diabetičnega stopala je treba pri novoodkritem diabetiku narediti presejalni test, ki ga je priporočljivo ponavljati enkrat letno. Poleg tega mora biti pacient deležen ustrezne zdravstvene vzgoje in biti opolnomočen za redno samopregledovanje stopal ter biti sposoben pravilno ukrepati ob prvih znakih razjede na stopalih.

 

REZULTATI PROJEKTA

Fizična aktivnost in diabetično stopalo (zdravstveno-vzgojno gradivo za izvedbo delavnic):

    - Spletna stran projekta

    - PLAKAT

    - ZLOŽENKA

 

STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.