·         Biobančništvo matičnih celic iz popkovnične krvi: ozaveščenost strokovne in laične javnosti (vodja projekta: dr. Nevenka Kregar Velikonja, partnerski organizaciji: Raziskave in razvoj na področju biotehnologije Miomir Knežević s.p., Zavod RS za transfuzijsko medicino)

logotip_biobanka.PNG

Kratka vsebina projekta: Biobančništvo matičnih celic popkovnične krvi se je razširilo v zadnjih 15 letih. Shranjevanje v zasebnih bankah je namenjeno predvsem avtologni uporabi, v javnih bankah pa alogenski uporabi.

Razvoj tehnologij za gojenje in diferenciacijo matičnih celic obeta številne nove možnosti zdravljenja in po svetu poteka preko  800 študij samo z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi. Danes se te celice že uporabljajo za zdravljenje nekaterih onkoloških indikacij in za regeneracijo nekaterih poškodb tkiv in organov.

Poznavanje biobančništva in klinične uporabe popkovnične krvi v javnosti je še vedno omejeno in neznanje je podlaga številnim predsodkom, zmotam, pa tudi nerealnim pričakovanjem v zvezi s shranjevanjem popkovnične krvi.

Zdravstveno osebje ima pomembno vlogo pri informiranju javnosti, zato je pomembna seznanjenost zdravstvenega osebja s celičnimi terapijami in pomenu biobančništva.

Cilj projekta je raziskava o poznavanju področja biobančništva in zdravljenja z matičnimi celicani v strokovni in laični javnosti ter na osnovi izsledkov priprava informativne zloženje s ključnimi relevantnimi  in aktualnimi informacijami za ozaveščanje strokovne in laične javnosti.

 

REZULTATI PROJEKTA

Informativna zloženka o biobančništvu popkovnične krvi - zloženka

Matične celice iz popkovnične krvi - razširjeno gradivo

Predstavitev projekta 'Biobanka' na seminarju društva za Celično in tkivno inženirstvo Slovenije - poročilo in predstavitev

 

STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.