Po kreativni poti do praktičnega znanja 2014 - 2015

Na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto smo v študijskem letu 2014/2015 izvajali štiri projekte, ki jih je v okviru razpisa 'Po kreativni poti do praktičnega znanja' sofinanciral Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije (št. pogodbe:11047-35/2014). Raziskovalno razvojne aktivnosti so potekale pod projektnimi naslovi:

  • Priprava učne platforme za program elektronske podpore zdravstvene nege: v projektu so se študentje seznanili z enim najsodobnejših programov za celostno dokumentiranje zdravstvene obravnave pacientov ter skupaj z mentorji razvijali demonstracijsko platformo, ki bo služila tudi kot učni pripomoček pri kabinetnih vajah zdravstvene nege na fakulteti. Projekt je potekal v sodelovanju s podjetjem Marand d.o.o.
  • E-beleženje aktivnosti zdravstvene nege neposredno ob bolniški postelji: v projektu so študentje spoznali sistem za beleženje aktivnosti zdravstvene nege neposredno v bolniški sobi ter skupaj z mentorji nadgradili programsko okolje z vsebinami, ki so relevantne za obravnavo bolnikov na sekundarnem nivoju zdravstva. Projekt je potekal v sodelovanju s podjetjem Eurotronik d.o.o. in Splošno bolnišnico Brežice. Projekt je bil predstavljen na televiziji Vaš kanal http://www.vaskanal.com/novice/23168-elektronska-sestrska-knjiga.html.
  •  Preprečevanje razjed zaradi pritiska pri dolgotrajno hospitaliziranih bolnikih: v projektu so študentje podrobno spoznali postopke za preprečevanje in zdravljenje razjed zaradi pritiska (preležanin). Proučevali so učinek različnih postopkov na napredovanje oziroma zdravljenje teh razjed ter delovanje različnih pripomočkov za preprečevanje nastanka preležanin. Projekt je potekal v sodelovanju s podjetjem Zaloker in Zaloker d.o.o. in Splošno bolnišnico Novo mesto.
  • Razvijanje kompetenc za izvajanje integralne nege in oskrbe pacienta: »Sestra, moj čaj prosim!«: v projektu smo razvijali razumevanje študentov o konceptu integralnega pristopa pri obravnavi pacientov. Pridobili smo osnovna praktična znanja in izkušnje o nabiranju, pripravi, shranjevanju zdravilnih zelišč, pripravi, promociji in prodaji čajnih mešanic, pripravi ter postrežbi čajev. Namen opravljene raziskave je bil preveriti, kako je s pitjem čaja za namene zdravljenja v Sloveniji in kako se na prošnjo pacienta o pripravi čaja za namene zdravljenja odzivajo izvajalci zdravstvene nege. Projekt je potekal v sodelovanju s podjetjema Plavica d.o.o. in Stari most d.o.o.

V projekte je bilo vključenih 32 študentov, 7 pedagoških mentorjev in 7 delovnih mentorjev. Izvedba projektov je pomembno prispevala k razvijanju veščin raziskovalnega dela ter interdisciplinarnega dela pri študentih kot tudi k seznanjanju vseh sodelujočih z najnovejšimi tehnologijami in koncepti dela na področju zdravstvene nege.

Poleg navedenega je 9 študentov Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto sodelovalo tudi v projektih, ki so jih v okviru tega razpisa izvajale druge fakultete (Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Visoka šola za upravljanje in poslovanje)

O naših raziskovalnih aktivnostih smo poročali tudi na spletnem mediju Lokalno.si http://www.lokalno.si/2015/07/21/138296/zgodba/Raziskovalno_delo_studentov_Fakultete_za_zdravstvene_vede_Novo_mesto/ in na televiziji Vaš kanal http://www.tubechop.com/watch/6423103.

STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.