Temeljna raziskovalna področja Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto

-         Vzgoja in izobraževanje na področju zdravstva
-         Organizacija in vodenje na področju zdravstva
-         Obravnava ranljivih družbenih skupin
-         Interdisciplinarni vidiki uvajanja novih metod zdravljenja v klinično prakso
 
Interdisciplinarno povezovanje je na področju zdravstvenih ved izjemnega pomena, saj je področje zdravstva neločljivo povezano s področjem družboslovnih ved kot tudi z vedami o življenju (life sciences).
 
I. Vzgoja in izobraževanje na področju zdravstva:
V tem sklopu se izvajajo raziskovalne naloge v povezavi z organizacijo in učinkovitostjo študijskega procesa, z namenom dviga kakovosti študijskega programa in izvajanja klinične prakse, kakor tudi permanentnega izobraževanja medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja.
Poudarek je tudi na raziskavah povezanih s preventivo in proučevanjem življenjskih slogov z namenom oblikovanja preventivnih in izobraževalnih programov na področju zdravstva.
 
II. Organizacija in vodenje na področju zdravstva:
Organizacija in vodenje na področju zdravstva ima neposredne učinke na učinkovitost zdravstvene oskrbe in na stroške povezane z zdravstvom, pa tudi posredne učinke na druge segmente družbene organiziranosti (npr. področje sociale, izobraževanja…). Raziskave na tem področju imajo namen analize stanja in oblikovanja smernic in strategij za izboljšanje teh aktivnosti.
 
III. Obravnava ranljivih družbenih skupin:
V tem sklopu so obravnavane raziskave v povezavi z ranljivimi družbenimi skupinami, zlasti na področju gerontologije in oseb z težavami v mentalnem zdravju. Raziskave se izvajajo z namenom analize stanja in izboljševanja oskrbe teh specifičnih družbenih skupin.
 
IV. Interdisciplinarni vidiki uvajanja novih metod zdravljenja v klinično prakso:
V tem sklopu potekajo predvsem raziskave povezane z organizacijo in izvajanjem kliničnih študij. Klinične študije so osnova za uvajanje novih metod zdravljenja v klinično prakso, pri čemer je potrebno upoštevati ne le uspešnost zdravljenja, pač pa tudi tehnološke, ekonomske in druge vidike neke nove metode zdravljenja. Raziskave na tem področju se izvajajo z namenom analize uspešnosti nekaterih kliničnih študij in proučevanjem postopkov zdravstvene nege, ki lahko vplivajo na izid klinične študije. Na tem področju načrtujemo tudi študije za oblikovanje modelov načrtovanja in analize (vrednotenja) kliničnih študij.
STRINJAM SE

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani (izbriši piškotke). Več o piškotkih.