Šifra projekta: CRP V4-2207
Razpis: Ciljni raziskovalni program »Naša hrana, podeželje in naravni viri«
Nosilec: Inštitut za hmeljatstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS)
Partnerji: UNM Fakulteta za zdravstvene vede in UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
Podatki o financiranju: Projekt je sofinanciran v skupni višini 120.000 EUR, od tega v višini 60.000 EUR iz sredstev Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) in v višini 60.000 EUR iz sredstev Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS (MKGP).
Začetek: 1. 10. 2022
Konec: 30. 9. 2024
Kontaktna oseba: Dr. Barbara Čeh, barbara.ceh@ihps.si, 03 71 21 612
Sloveniji se povečuje povpraševanje po izdelkih in znanju o pridelavi in predelavi zelišč, obenem pa se povečuje tudi število pridelovalcev zelišč in pridelovalnih površin. Povečuje se tudi število domačih in tujih ponudnikov različnih izdelkov iz zelišč in z zeliščarstvom povezanih storitev. V Sloveniji nimamo kakovostnih podatkov o pridelavi zelišč. Partnerstvo sestavljajo tri inštitucije z obsežnim znanjem in kompetencami na področju pridelave in konzumacije zelišč: vodilni Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, UNM Fakulteta za zdravstvene vede in UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije.
Ključni cilji projekta:
- ugotoviti stanje pridelave zelišč v Sloveniji ter vzpostaviti metodologije za izračun povprečnega pridelka za različne vrste in dele zelišč ter poiskati način pretvorbe različnih pridelkov na skupni imenovalec;
- ugotoviti potrebe potrošnikov, pridelovalcev, možnosti povezovanja in odkupovanja ter izbrati okoljsko in tržno najustreznejša zelišča za pridelavo v Sloveniji;
- stroškovna analiza pridelave zelišč, ki imajo največji potencial pridelave in prodaje v Sloveniji ter ovrednotenje vpliva gojenja izbranih zelišč na okolje;
- celovito ovrednotiti potencial pridelave zelišč ter posodobiti in pripraviti usmeritve za pripravo Smernic razvoja lokalne oskrbe z zelišči s poudarkom na ukrepih, ki bi povečali pridelavo zelišč v Sloveniji.
Najpomembnejši rezultati/izsledki bodo:
- Elaborat: Identifikacija potreb potrošnikov in pridelovalcev ter izbor ustreznih zelišč,
- Analiza evidenc kmetijskih gospodarstev, ki se ukvarjajo s pridelavo zelišč in vrste/količina tako pridelanih zelišč,
- Analiza pridelovalcev zelišč, ki nimajo statusa kmeta in vrste/količina tako pridelanih zelišč,
- Zasnova tehnološko-ekonomskih modelov za kalkulacijo stroškov pridelave,
- Analiza tehnološko-ekonomskih vsebin anketiranja pridelovalcev zelišč v okviru širšega koncepta ankete za namen ekonomskih modelov,
- SWOT analiza slovenskega trga z zelišči od 2022-2027,
- Izdelana metodologija za izračun pridelka za različne vrste in dele zelišč (cela rastlina, listi, cvetovi, seme, korenine) ter predstavljen način pretvorbe različnih pridelkov na skupni imenovalec,
- Izdelani predlogi za ukrepe za doseganje ciljev v novem programskem obdobju,
- Elaborat: Rezultati modelnih kalkulacij pridelovalnih stroškov za projektno izbrana zelišča z analizo praga rentabilnosti za manjši in večji obseg pridelave,
- Ovrednoten potencial pridelave laškega smilja v Sloveniji,
- Priročnik s tehnološkimi listi pridelave zelišč, ki se pridelujejo v večjem obsegu, ki bo vključeval tudi stroškovno analizo pridelave izbranih zelišč,
- Elaborat: Potencial pridelave zelišč v Sloveniji,
- Elaborat: Vpliv gojenja zelišč na okolje,
- Elaborat: Vpliv nabiralništva na okolje,
- Smernice za prenos prostorastočih zelišč v agroekosistem,
- Posodobljene Smernice razvoja lokalne oskrbe z zelišči 2022-2027.
Ker obstoječe študije niso obravnavale potreb na področju zeliščarstva, v katerih bi vključile različne vpletene oziroma deležnike ter jih celovito analizirale z različnimi metodami, skušamo zapolniti to raziskovalno vrzel. Projekt omogoča tudi podlago zakonodajalcu za sprejem – na rezultatih raziskav temelječih – sistemskih rešitev na tem področju in s tem oblikovanja novih strategij ter omogočanje možnosti za zaposlitev velikega deleža ljudi.
FAZE PROJEKTA
Program ciljnega raziskovalnega projekta je razdeljen v 7 delovnih sklopov (DS), ki potekajo povezano in z medsebojnim sodelovanjem vseh sodelujočih. Vodja projekta skrbi za kooperativno sodelovanje vseh vključenih.
DS1: ANALIZA STANJA GOJENJA ZELIŠČ V SLOVENIJI
Cilj: Ugotoviti stanje gojenja zelišč v Sloveniji
DS2: VZPOSTAVITEV METODOLOGIJE ZA IZRAČUN PRIDELKA ZA RAZLIČNE VRSTE IN DELE ZELIŠČ TER PRETVORBA RAZLIČNIH PRIDELKOV NA SKUPNI IMENOVALEC
Cilj: Vzpostavitev metodologije za izračun povprečnega pridelka za različne vrste in dele zelišč (listi, cvetovi, cela rastlina, seme, korenine) ter poiskati način pretvorbe različnih pridelkov na skupni imenovalec
DS3: IDENTIFIKACIJA POTREB POTROŠNIKOV IN PRIDELOVALCEV TER IZBOR USTREZNIH ZELIŠČ
Cilji: ugotoviti potrebe potrošnikov in pridelovalcev, možnosti povezovanja pridelovalcev in odkupovanja zelišč, izbrati okoljsko in tržno najustreznejše zelišča za pridelavo v Sloveniji.
DS4: STROŠKOVNA ANALIZA PRIDELAVE IZBRANIH ZELIŠČ
Cilj: Stroškovna analiza gojenja zelišč, ki imajo največji potencial pridelave in prodaje pri nas.
DS5: OVREDNOTENJE VPLIVA GOJENJA IZBRANIH ZELIŠČ NA OKOLJE
Cilj: Ovrednotenje vpliva gojenja izbranih zelišč rastlin na okolje.
DS6: OVREDNOTENJE POTENCIALA PRIDELAVE IZBRANIH ZELIŠČ V SLOVENIJI
Cilj: celovito ovrednotiti potenciala pridelave zelišč v Sloveniji.
DS7: POSODOBITI SMERNICE RAZVOJA LOKALNE OSKRBE Z ZELIŠČI
Cilj: Posodobiti in pripraviti nove Smernice razvoja lokalne oskrbe z zelišči s poudarkom na kratkoročnih in dolgoročnih ukrepih, ki bi povečali pridelavo zelišč v Sloveniji.


Objave in diseminacije: