Prijava

 
 
 
 
 
 

Duševno zdravje otrok in mladostnikov gradimo SKUPAJ - 6. 4. 2023

Duševno zdravje otrok in mladostnikov gradimo SKUPAJ - 6. 4. 2023

07.04.2023

Ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, smo na Univerzi v Novem mestu Fakulteti za zdravstvene vede v soorganizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Splošne bolnišnice Novo mesto, Zdravstvenega doma Novo mesto in Mestne občine Novo mesto pripravili strokovno srečanje z naslovom »Duševno zdravje otrok in mladostnikov gradimo skupaj«.

Letošnje leto je bilo v Sloveniji razglašeno za leto duševnega zdravja, kar lahko po eni strani razumemo kot odraz povečanja stisk in potreb na tem področju, po drugi strani pa tudi kot odraz vse večje ozaveščenosti tako pri laični kot tudi strokovni javnosti. Duševno zdravje je izredno pomemben vidik posameznikovega dobrega počutja v vseh obdobjih, pri otrocih in mladostnikih pa poleg tega predstavlja tudi pomembno osnovo za zdrav nadaljnji razvoj.

Na srečanju smo se osredotočili predvsem na medsebojno povezovanje deležnikov, ki lahko prispevajo h krepitvi duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ter odkrivanje tistih preventivnih pristopov, ki so usmerjeni v krepilne in varovalne dejavnike. Opravili smo pregled aktualnega stanja ter začrtali cilje in potrebe za bodoče interdisciplinarno delovanje v skupnosti.

Na pomembnost varovalnih in krepilnih dejavnikov, ki vplivajo na dobro duševno zdravje otrok in mladostnikov, je opozorila dr. Katja Brkič Golob, klinična psihologinja iz Zdravstvenega doma Novo mesto, ki je med drugim povedala: »Za naše duševno zdravje je pomembno, v kakšni družbi živimo in kakšni ljudje nas vzgajajo«.

»Dandanes smo priča velikemu porastu uporabe naprav z zasloni na vseh področjih življenja. Zasloni so lahko marsikdaj koristni, se pa kažejo tudi njihovi negativni učinki, še posebno pri otrocih in mladostnikih,« je dejala mag. Mateja Sever iz Splošne bolnišnice Novo mesto. Spregovorila je tudi o nekaterih učinkovitih strategijah in ukrepih, s katerimi lahko v domačem okolju spodbujamo zdravo in uravnoteženo rabo zaslonov.

»V zadnjih letih se v Sloveniji pojavljajo novi tobačni in nikotinski izdelki, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke. Uporabniki teh izdelkov so izpostavljeni znatnim ravnem zdravju škodljivih snovi. Učinki dolgoročne uporabe teh izdelkov na zdravje
še niso ustrezno raziskani, saj so na trgu še prekratek čas,« je poudarila Helena Koprivnikar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po omenjenih izdelkih posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli, kar je povezano s pomembnimi tveganji, kot so zasvojenost z nikotinom, škodljivi učinki na v tem obdobju hitro razvijajoče se možgane ter zvišano tveganje za začetek kajenja cigaret.

Prof. dr. Karmen Erjavec in doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja iz Univerze v Novem mestu Fakultete za zdravstvene vede sta predstavili dva mednarodna Erasmus+ projekta, ki sta povezana s problematiko duševnega zdravja pri otrocih in mladostnikih. V prvem projektu z naslovom Razvijanje večpoklicnega visokošolskega izobraževanja za spodbujanje duševnega zdravja in dobrega počutja v šolah (Well@School) skupaj s partnerji iz štirih evropskih univerz razvijajo digitalno platformo z odprtim dostopom, namenjeno strokovnim delavcem, ki delajo s šolsko populacijo otrok, da bi izboljšali ključne kompetence za promocijo duševnega zdravja pri šolskih otrocih. V drugem projektu z naslovom Spodbujanje duševnega zdravja in dobrega počutja z virtualno izmenjavo v srednjih šolah (wExchange), pa se razvijajo metode za podporo pismenosti o duševnem zdravju in spodbujanje duševnega dobrega počutja pri mladostnikih, s poudarkom na vrstniški podpori.

Ali smo kot skupnost (dovolj) povezani za dobrobit otrok in mladostnikov?

Odgovore na to in številna druga vprašanja smo iskali na okrogli mizi, kjer smo osvetlili varovalne in krepitvene dejavnike, s katerimi lahko v lokalni skupnosti skupaj delujemo v dobrobit otrok in mladostnikov. Pogovarjali smo se, kako v praksi skupaj pristopamo in sodelujemo, kakšne so izkušnje in tudi izzivi, s katerimi se strokovnjaki okrogle mize soočajo pri svojem delu na tem področju. Udeleženke izpostavijo zavidljivo raven predšolske in šolske zdravstvene preventive v slovenskem prostoru ter dobro sodelovanje na relaciji zdravstvo – šolstvo. Lokalno okolje se zaveda pomena dobro zasnovane in povezovalne socialne mreže. Okroglo mizo smo zaključili z mislijo: »Preventiva na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov smo vsi – starši, učitelji in zdravstveni delavci, ki znamo poskrbeti zase in smo tako lahko steber za naše mlade.«

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.