Prijava

 
 
 
 
 
 

Uspešno izvedeno inovativno mednarodno pedagoško sodelovanje

01.06.2022

Na UNM FZV smo v štud. letu 2021/2022 v sklopu mednarodnega pedagoškega sodelovanja skupaj z Odjelom za sestrinstvo Sveučilišta Sjever (HRV) izvedli projekt »Mednarodno izobraževalno in raziskovalno sodelovanje na področju zdravstvene nege«, (»International educational and research cooperation in the field of nursing«), ki je namenjen krepitvi mednarodnih znanstveno-izobraževalnih in komunikacijskih kompetenc v zdravstveni negi z inovativno obliko visokošolskega slovensko-hrvaškega pedagoškega partnerstva.

Projekt je vključeval mednarodno izmenjavo visokošolskih učiteljev, nosilcev učnih enot »Higiena z ekologijo« in »Zdravstvena nega internističnega bolnika z interno medicino« Mateja Šimec, pred., »Higijena i epidemiologija« izr. prof. dr. Tomislav Meštrović in »Zdravstvena njega odraslih 1 – Zdravstvena njega internističkih bolesnika« doc. dr. Melita Sajko ter skupno mednarodno projektno delo študentov obeh učnih zavodov.

Sodelovali so študenti 1. stopnje študijskega programa »Zdravstvena nega« UNM FZV in študenti 1. stopnje študijskega programa »Sestrinstvo« Sveučilišta Sjever. V projekt je bilo vključenih 12 študentov dodiplomskega študija zdravstvene nege UNM FZV in 13 študentov dodiplomskega študija zdravstvene nege Sveučilišta Sjever, ki so v mešanih skupinah skupaj raziskovali in pripravili šest različnih projektnih nalog s poudarkom na izkušnjah vsake posamezne države. Maja 2022 so mešane skupine predstavile ugotovitve seminarskih nalog. Teme seminarskih nalog so bile zelo aktualne in prilagojene ključnim javnozdravstvenim izzivom današnjega časa, npr. epidemiologija kroničnih nenalezljivih bolezni in javnozdravstvenega pomena registrov v Sloveniji in na Hrvaškem, primerjalne analize timov za obvladovanje bolnišničnih okužb in primerjava poteka pandemije COVID-19 v Sloveniji in na Hrvaškem.

Pobudnica in nosilka projekta je bila UNM. Vodja projekta Mateja Šimec, pred., zaposlena na UNM FZV je v sklopu projekta sodelovala pri izvedbi pedagoškega procesa na Sveučilištu Sjever pri izvedbi učnih enot »Higijena i epidemiologija« ter »Zdravstvena njega odraslih 1 – Zdravstvena njega internističkih bolesnika«. Pri izvedbi pedagoškega procesa na UNM FZV pa sta sodelovala izr. prof. dr. Tomislav Meštrović pri izvedbi učne enote »Higiena z ekologijo« in dr. Melita Sajko, višja predavateljica pri izvedbi učne enote »Zdravstvena nega internističnega bolnika z interno medicino«, sicer oba zaposlena na Sveučilištu Sjever.

Omenjena oblika inovativnega sodelovanja predstavlja novost za obe univerzi, saj vključuje mednarodno povezanost in sodelovanje tako ustanov in učnih enot kot tudi študentov in predavateljev, pri čemer udeleženim sodobna IKT omogoča izobraževanje in sodelovanje »od doma«, vendar mednarodno s timskim delom.

Pri projektu so kot koordinatorji, mentorji študentom in predavatelji z virtualnimi gostujočimi predavanji sodelovali predavatelja iz Sveučilišta Sjever dr. Melita Sajko s predavanjem na temo kronične nenalezljive bolezni in nacionalni preventivni programi v Republiki Hrvaški in izr. prof. dr. Tomislav Meštrović, ki je predaval o razvoju epidemiologije in javnega zdravstva v Hrvaški in svetu, ter predavateljica z Univerze v Novem mestu Fakultete za zdravstvene vede Mateja Šimec, ki je izvedla predavanje o preventivi nalezljivih bolezni in bolnišničnih okužb in predavanje na temo epidemiologija in preventiva kroničnih nenalezljivih bolezni v Sloveniji.

Dobre izkušnje nakazujejo nadaljevanje izvedbe projekta v naslednjih šolskih letih in morebitno vključitev v sodelovanje še dodatne fakultete.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.