Prijava

 
 
 
 
 
 

Enajsta mednarodna znanstvena konferenca Celostna obravnava pacienta

Enajsta mednarodna znanstvena konferenca Celostna obravnava pacienta

18.11.2021

Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu je 18. novembra 2021 organizirala 11. znanstveno konferenco z mednarodno udeležbo. Vsakoletna konferenca je med najpomembnejšimi znanstvenimi srečanji na področju zdravstvenih ved v regiji, ki izpostavlja pomembnost celostnega pristopa pri obravnavi pacientov.

Na mednarodni konferenci je okrog 100 udeležencev iz šestih držav online predstavljalo 65 prispevkov. »Znanstvena konferenca predstavlja zaokroženo celoto aktivnosti, ki jih fakulteta pripravlja v sodelovanju s kliničnimi okolji in mednarodnimi partnerji. Tako se znanje in izkušnje kliničnih okolij prepletajo s fakultetnimi raziskovalnimi praksami in spodbujajo krepitev profesionalne identitete in vrednot na področju zdravstvene nege, fizioterapije in drugih zdravstvenih ved. Dosedanji razvojni in raziskovalni dosežki fakultete jo utemeljujejo kot organizatorja te že tradicionalne konference, ki poteka pod motom 'Celostna obravnava pacienta' in kot gostitelja številnih strokovnjakov in raziskovalcev, ki prihajajo k nam,« meni dekanica fakultete, doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja.

Plenarni del, ki je bil tudi letos posvečen različnim vidikom celostne obravnave pacienta, je otvorila dr. Maja Pajek iz Univerza v Ljubljani, Fakultete za šport, na temo programov športne vadbe. Ti morajo biti prilagojeni posamezniku in njegovemu trenutnemu telesnemu stanju ter načrtovani glede na štiri neodvisne spremenljivke, na kratko poimenovane s kratico FITT: frekvenca vadbe (koliko vadb na teden in kakšno število ponovitev), intenzivnost vadbe (velikost napora), trajanje vadbe (čas izvedbe posamezne naloge) in tip vadbe (tek, vaje za moč, gibljivost, ravnotežje ...). O projektu integracije medicinske sestre v zdravstveni tim v Litvi je poročala prof. dr. Natalja Fatkulina iz Univerze v Vilni. Izr. prof. dr. Evanthia Sakellari iz Univerze v Zahodni Atiki (Grčija) je predavala o povezavi med duševnim zdravjem in telesnim zdravjem. Dr. Rosana Ribić, mag. Tatjana Novosel Herceg, doc. dr. Marijana Neuberg iz Univerze Sjever (Hrvaška) so predstavile analiza biomarkerjev stresa pri šolskih otrocih z govornimi težavami. Sledilo je predavanje Gorazda Laznika o izobraževalnem programu za zaposlene v vrhnjem menedžmentu javnih zdravstvenih zavodov.

Prispevki v popoldanskih sekcijah letošnje konference so naslovili različna področja obravnave pacienta: zdravstvena nega in klinična obravnava pacienta, fizioterapija, zdravje otrok in gibalna aktivnost za zdravje, javno zdravje in preventivno zdravstveno varstvo ter integrirana zdravstvena in socialna oskrba s poudarkom na obravnavi starejših in oseb, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, edukacija v zdravstvu, menedžment v zdravstvu in kakovost.

Informacije in program konference so dostopni na spletni strani https://fzv.uni-nm.si/raziskovanje/mednarodne_znanstvene_konference/

Za dodatne informacije lahko pokličite: doc. dr. Nevenko Kregar Velikonja, 07-39-30-030 ali po e-pošti brigita.jugovic@uni-nm.si.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.