Prijava

 
 
 

Uspešen zaključek projekta FITOKMETIJE

Uspešen zaključek projekta FITOKMETIJE

15.10.2021

Neverjetno hitro sta minili zadnji dve leti in z jutrišnjim dnem zaključujemo z EIP-projektom Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – Fitokmetije*, ki smo ga skupaj s pilotnimi kmetijami in Vzgojno izobraževalnim zavodom Višnja gora izvajali na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu.

V okviru projekta so sodelujoče kmetije proučile svoje potenciale in poiskale rešitve za izvajanje programov s področja izobraževanj. Razvile so programe, ki prispevajo k spoznavanju in ohranjanju okolja, zdravemu življenjskemu slogu in uporabi lokalnih surovin za hrano in zdravje ter programe podpiranja osebnostne rasti mladostnikov. Projekt je tudi omogočil, da je Univerza v Novem mestu Fakulteta za zdravstvene vede pridobila usposobljene izvajalce prakse za nov študijski program Osnove fitoterapije, ki je prvič zaživel v začetku oktobra. Tudi Vzgojno izobraževalni zavod Višnja Gora je pridobil usposobljene izvajalce določenih učnih in vzgojnih vsebin, ki so jih med projektom vključili v svoj učni načrt v povezavi z dejavnostmi na kmetiji, kar bo omogočilo dijakom pridobitev specializiranih znanj in novih praktičnih izkušenj.

Vse izvedene delavnice, dogodke in rezultate projekta si lahko ogledate TUKAJ.

Ves čas trajanja projekta smo se trudili, da smo krepili naše partnerstvo, raziskovali in oblikovali priložnosti za diverzifikacijo dejavnosti na kmetiji, povečevali inovativnost, medgeneracijsko sodelovanje in dodano vrednost kmetij. Kljub temu da se je zgodba projekta Fitokmetije zaključila, se naše partnerstvo ni, saj želimo sodelovati in nadaljevati naše delo na področju fitoterapije še naprej v obliki novih projektov.

Med projektom smo se povezali s številnimi posamezniki, zeliščnimi kmetijami, institucijami in tudi odločevalci na področju fitoterapije, kar je doprineslo k dodatni motiviranosti za razvijanje novih programov in vsebin, k boljšemu razumevanju stanja in iskanju potencialnih rešitev v okviru predlogov za izboljšavo. Nenazadnje pa je njihova podpora pripomogla tudi k večji uspešnosti projekta, za kar se jim celotna projektna ekipa iskreno zahvaljuje.

*Projekt je bil sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Kontakti sodelujočih v projektu:
Univerza v Novem mestu Fakulteta za zdravstvene vede: https://fzv.uni-nm.si/
Kmetija Divji vrt: https://www.divjivrt.si/rastline/
Kmetija Markovi: cvetko.marko@gmail.com
Kmetija Mahne: lili.mahne@siol.net
Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora: https://www.vizvisnjagora.si/

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.