Prijava

 
 
 
 
 
 

Svetovni dan prostoživečih živali in rastlin: Okrogla miza o izzivih na poti razvoja fitoterapije

Svetovni dan prostoživečih živali in rastlin: Okrogla miza o izzivih na poti razvoja fitoterapije

03.03.2021

3. marec 2021 – Ob svetovnem dnevu prostoživečih živali in rastlin je Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu (UNM FZV) kot koordinator projekta Fitokmetije organizirala okroglo mizo o izzivih in razvojnih pobudah na področju fitoterapije in zeliščarstva.
»V skladu s strategijo univerze, ki posebno pozornost namenja razvoju programov za »zelene« zaposlitve, smo prepoznali jasno izraženo potrebo okolja po povezavi bogate tradicije zeliščarstva z znanstveno utemeljenimi dognanji v obliki akreditiranega študijskega programa Fitoterapija, ki je novost v slovenskem prostoru in se bo prvič izvajal v naslednjem študijskem letu, ravno zdaj pa je odprt prijavni rok,« je dejala dekanica UNM FZV doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja. V času razvoja programa so se na UNM FZV povezali s številnimi strokovnjaki in v oktobru 2019 pričeli z izvajanjem dveletnega projekta Razvoj in uvajanje usposabljanja o zdravilnih rastlinah na učnih kmetijah – Fitokmetije, v katerem sodelujejo z Vzgojno izobraževalnim zavodom (VIZ) Višnja Gora in tremi kmetijami (Mahne, Divji vrt in Markovi). Projekt, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, je namenjen pridobivanju in prenosu znanj pilotnih kmetij za razvoj nove storitve didaktične kmetije s poudarkom na naravi v kulturni krajini ter uporabi gojenih in samoniklih rastlin v prehrani in fitoterapiji. Trajni rezultati projekta so razviti programi za praktično usposabljanje študentov novega študijskega programa Fitoterapija in dijakov VIZ Višnja Gora ter novi pristopi v trženju ekstenzivnih površin, ki so izrednega pomena za ohranjanje biotske pestrosti, zaradi česar obeležujemo tudi svetovni dan prostoživečih živali in rastlin.
Na okrogli mizi so člani projekta predstavili ključne izzive in pobude za izboljšave na področju fitoterapije in zeliščarstva. Andreja Papež Kristanc s kmetije Divji vrt se je zavzela za spodbujanje trajnostnega kmetovanja tudi v obliki ekosubvencij za doseganje biodiverzitetnih ciljev. Marko Cvetko s kmetije Markovi je predstavil pobude za dodatne dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki bi olajšala delo bodočim fitokmetijam, predvsem iz vidika večje celovitosti in komplementarnosti delovanja. Njegov predlog je dopolnila Lilijana Mahne s kmetije Mahne, ki je predstavila tematske zbirke in eksperimentalne dejavnosti kot novi dopolnilni dejavnosti na kmetijah. Dr. Luka Kristanc s kmetije Divji vrt je predstavil možnost razvoja kmetij pri oskrbi in rehabilitaciji starejših in invalidnih oseb ter izzive in predloge s področja zakonodaje. »Zakon o integrativni medicini bi moral omogočiti razvoj fitoterapije v okviru zdravstvene dejavnosti in spodbuditi razvoj kompetenc in formaliziranega izobraževalnega sistema na tem področju,« je še dopolnil. Peter Pal, ravnatelj VIZ Višnja Gora, je poudaril, da so spoznanja iz projekta že prenesena v predmetnik srednješolskih programov, tako vsebinsko kot metodološko in didaktično. Omogočajo bolj učinkovito vzgojno delo z mladimi s težavami v čustvovanju in vedenju.

Več informacij po e-mailu: sabina.krsnik@uni-nm.si, telefon: 07 393 0021

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.