Prijava

 
 
 
 
 
 

Najboljša ideja: Medgeneracijsko prijateljstvo

11.06.2020

Na Razpisu za najboljši projekt za spodbujanje kakovostnega staranja v letu 2020 je zmagala ideja Eme Moser o medgeneracijske prijateljstvu.

Sedem posameznikov in skupin je do konca maja poslalo ideje na Razpis za najboljši projekt za spodbujanje kakovostnega staranja v letu 2020. Komisija, ki so jo sestavljale dr. Ljiljana Leskovic, doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja, doc. dr. Vesna Zupančič, Mateja Šimec in prof. dr. Karmen Erjavec, je kot najboljšo izbrala idejo o medgeneracijskem prijateljstvu Eme Moser. Njena ideja je bila, da bi z medgeneracijskim druženjem študentov in starejših v domovih za starejše na način, da bi domovi namenili nekaj sob študentom, ki bi se v zameno za brezplačno prenočišče 20 ur tedensko družili s starejšimi, zmanjšala pereč problem osamljenosti starejših. Ema Moser je prejela nagrado v obsegu 300 evrov in dveletno naročnino na Revijo za zdravstvene vede.

Tudi drugouvrščena ideja je izhajala iz velika problema – podhranjenost starejših. S prehransko podporo v obliki modifikacije obstoječih programov dostave hrane na dom –medicinska sestra in dietetika izbirata hrano z ustrezno hranilno vrednostjo – bi lahko dosegli ustrezno prehranjenost starejših v domačem okolju in zmanjšali pritisk za nastanitev v domovih za starejše.

Tretjeuvrščena ideja je temeljila na integrativnem pristopu starejših ljudi na domu, ki združuje zdravstvene storitve na domu s socialno oskrbo. Ključen je interdisciplinarni tim, ki pripravlja individualni načrt izvajanja raznolikih storitev na uporabnikovem domu.

Ker so padci in poškodbe velik zdravstveno-ekonomski problem, bi jih četrtouvrščena ideja reševala z uporabo pripomočkov za preprečevanje padcev, kot so ščitniki kolkov. Majhna investicija bi prihranila veliko finančnih sredstev dolgotrajnega hospitalizacij in stroškov zdravljenja.

Druge ideje so vključevale medgeneracijski turizem, organizacijo različnih krožkov za starejše na lokalni ravni ter sistemske rešitve na področju spodbujanja kakovostnega staranja.

Vse omenjene ideje za spodbujanje kakovostnega staranja so vredne razmisleka o načinu vključitve v prakso zdravstvene nege in socialne oskrbe starejših na domu z zavedanjem, da potrebujejo vsaj delno spremembo na regulacijski ravni.

 
 
 
SPLOŠNO

Univerza v Novem mestu
Knjižnica
E-učilnica

Novice
Dogodki
Konference

O FAKULTETI

Predstavitev fakultete
Organiziranost fakultete
Pravni akti in etični kodeks
Informacije javnega značaja
Raziskovalna dejavnost
Mednarodno sodelovanje
Revija
Kontakt

ŠTUDENTI

Prijava
Referat za študijske zadeve
Študijski koledar

ŠTUDIJ

Vpis
Alumni klub
Študentski svet
Karierni center
Tutorstvo
Komisije

ŠTUDIJSKI PROGRAMI

Program 1. stopnje
Program 2. stopnje
Program 3. stopnje

KONTAKTNI PODATKI

Univerza v Novem mestu
Fakulteta za zdravstvene vede
Na Loko 2, 8000 Novo mesto
+386 7 393 00 30 (dekanat)
+386 7 393 00 18 (referat)
Davčna št.: 82193592
Matična št.: 2333929
TR: 0315 0100 0476 893
IBAN: SI56 0315 0100 0476 893
SWIFT: SKBASI2X

  

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.